miercuri, 7 iulie 2010
“Rugul aprins” – focul care nu se mistuia
În vremea aceea, Moise păştea oile lui Ietro, preotul din Madian, socrul său. Şi depărtându-se odată cu turma în pustie, a ajuns până la muntele lui Dumnezeu, la Horeb; Iar acolo i S-a arătat îngerul Domnului într-o pară de foc, ce ieşea dintr-un rug; şi a văzut că rugul ardea, dar nu se mistuia. Atunci Moise şi-a zis: "Mă duc să văd această arătare minunată: că rugul nu se mistuieşte". Iar dacă a văzut Domnul că se apropie să privească, a strigat la el Domnul din rug şi a zis: "Moise! Moise!". Şi el a răspuns: "Iată-mă, Doamne!" Şi Domnul a zis: "Nu te apropia aici! Ci scoate-ţi încălţămintea din picioarele tale, că locul pe care calci este pământ sfânt!"
În multe din cercetările sale, omul se confruntă cu unele curiozităţi pe care de cele mai multe ori nu şi le poate explica. Cum anume rugul acela ardea, dar nu se mistuia, cum a fost posibil un asemenea evniment… Multe sunt povestirile biblice care sunt greu de crezut şi fabuloase pentru multi dintre oameni. Însă le este dat unora să înţeleagă mai mult, altora mai putin, dar nimeni nu îşi va putea explica marile taine ale omenirii. Putini dintre noi, ştim faptul ca lui Moise i-a fost dat să-L vadă pe Dumnezeu. Cum însă acesta l-a văzut este greu de explicat. Ştim că una din formele în care divinitatea I s-a descoperit marelui profet este aceasta a rugului aprins care nu se mistuia. Curios acest lucru…
Mulţi cercetători au încercat să dea o explicaţie acestui eveniment. Spre exemplu pentru Mircea Eliade acest moment descris în Vechiul Testament este prima întâlnire a lui Moise cu Iahve. Un alt cercetător, pe numele său Zenon Kosidowski, spune că în Peninsula Sinai există o plantă numită dyptam sau tufa lui Moise. Aceasta secretă un ulei volatil, aromat şi foarte inflamabil, însă la Mănăstirea Sfanta Ecaterina există un lăstar din tufa lui Moise, lăstar care însă nu seamănă deloc cu planta descrisa de Kosidowski, şi prin care se spune că Dumnezeu a comunicat cu Moise.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu